Hyacint: een bolleboos

Hyacint: een bolleboos

Hyacinten gaan in het voorjaar uit hun bol. Buiten is dat zo rond maart en binnen kan het wat eerder zijn. De omgevingstemperatuur en een aan- of afwezig voorjaarszonnetje bepalen of hij al wakker wil worden. Hyacinten stammen oorspronkelijk uit landen rond het oostelijk deel van de Middellandse Zee.

Geur en kleur, waar voor je geld

Hyacinten zijn geweldige bloeiers en heerlijke geurplanten. Uit iedere bol groeien zes tot acht groene bladeren rond een bloemsteel die soms wel 30 cm lang kan zijn. De oorspronkelijke, wilde soort (Hyacinthus orientalis) vormt maar zes tot twaalf bloempjes per tros. Die kleine bloempjes worden nagel genoemd. Bij de veredelde, gekweekte hyacinten van GroenRijk kan het aantal nagels oplopen tot wel vijftig stuks.

Verzorging van Hyacinten

De verzorging van je Hyacinten-in-schaal is heel eenvoudig. Zet de schaal op een lichte plek, maar niet in de directe volle zon voor een raam op het zuiden. Liever op een wat koeler plekje, dan kan je veel langer van de bloemen genieten. Hun heerlijke geur verspreidt zich al gauw door je huis. Zorg dat de grond in de schaal niet uitdroogt.

Hyacinten, tips en weetjes:

  • De intens bloemige geur is een geliefd ingrediënt van parfum.
  • Hyacinten willen een koele standplaats.
  • Zorg dat de aarde van de hyacint niet uitdroogt.
  • De kleine bloempjes heten nagels.
  • Hyacinten komen uit de asperge-familie.
  • Vergeten buiten te planten? Elk voorjaar heeft GroenRijk een rijke keuze in (sier)pot of schaal! 

Waardering blijft

In Nederland worden hyacinten al eeuwenlang veredeld (sinds ca. 1550). De wilde soort bloeit met violetblauwe bloempjes. Die kleur bestaat bij de veredelde cultivars nog steeds. Kwekers hebben daarnaast diverse andere bloemkleuren ontwikkeld. Er bestaan nu witte, gele, rode, roze, paarse en dus ook in allerlei tinten blauw bloeiende kweekvormen. Zoveel variatie, daar ben je voorlopig nog niet op uitgekeken!

Naamgeving

De naam Hyacint stamt iets verder terug. Het is een naam die naar een ver verleden en een zekere Hyakinthos te herleiden valt. Dat was een Spartaanse prins en een halfgod (zijn moeder was een godin). Hij werd per ongeluk gedood door een discus die de god Apollo had geworpen. Terwijl hij stierf bloeide er aan de voeten van Apollo een plant met hyacintachtige bloemen op. Zo leefde Hyakinthos voort.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...