Vette planten: Woonplanten van de maand juli

Vette planten: Woonplanten van de maand juli

Zeer decoratief, opvallend en buitengewoon makkelijk in de verzorging, er is veel te zeggen voor vetplanten als Echeveria, Crassula, Kalanchoe, Aeonium, Aloe, Haworthia en Rhipsalis.

Het zijn allemaal succulenten, wat wil zeggen dat ze het vermogen hebben om vocht op te slaan in hun wortels, stengels en dikke bladeren. Hiermee kunnen ze drogere periodes, zoals bijvoorbeeld een vakantie, moeiteloos doorstaan. Vette planten zijn extra in trek omdat ze door hun aparte, soms grillige vormen uitstekend passen in de aanhoudende trend om botanicals een sfeerbepalende rol te geven in interieurs. 

Herkomst 

De meeste vette planten komen uit de tropen en subtropen en zijn ooit ontstaan in droge gebieden, zoals steppen, bergachtige streken en halfwoestijnen in Afrika en Zuid- en Midden-Amerika. Het zijn taaie rakkers die in de natuur ook in een warm, schraal zeeklimaat kunnen overleven. 

Het assortiment vette planten bestaat vooral uit decoratieve bladplanten, al zitten er ook bloeiende exemplaren tussen, zoals Kalanchoe. De planten vallen vooral op door hun unieke vormen: Haworthia en Aloë hebben een hoog oergehalte, Echeveria is een feestje in sierlijke rozetten, Rhipsalis lijkt op koraal, Sansevieria is trots en onverwoestbaar, Crassula is een gestileerd miniboompje. Ze combineren onderling geweldig en worden zowel gemend als op naam aangeboden. 

Verzorgingstips

  • Vette planten staan graag warm en licht. 
  • Het beste is een vette plant in één keer een flinke hoeveelheid water te geven en hem dan een paar weken te laten indrogen. 
  • Rustig aan met plantenvoeding, eens in de maand een klein beetje volstaat. 
  • In de zomermaanden kunnen vette planten ook worden ingezet op de tuintafel. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...